سُلَیم بن قیس هلالی: امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمود: هر آیه‌ای از قرآن که به رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله نازل شد، بر من خواند و املا می‌گفت و من آن را با خطّ خودم نوشتم. تأویل و تفسیر آیات، ناسخ و منسوخ آن و محکم و متشابه آن را هم به من یاد داد و به درگاه خدای عزّوجلّ دعا کرد که فهم و حفظ آن‌ها را به من بیاموزد. از آن به بعد، هیچ آیه‌ای از کتاب خدا و هیچ علمی که رسول خدا(ص) به من املا فرمود و آن را نوشتم، فراموش نکردم. هر علمی اعم از حلال و حرام، امر و نهی، آنچه اتفاق افتاده و یا در آینده اتفاق خواهد افتاد، و طاعت و معصیتی که خدای عزّوجلّ به او تعلیم داد، به من آموخت و من هم آن را حفظ کردم و حتی یک حرف آن را فراموش نکردم. بعد، دستش را بر سینه‌ام گذاشت و از خدای تبارک و تعالی خواست که قلب من را از علم و فهم و حکمت و نور لبریز کند و چیزی از آن را فراموش نکنم و چیزی نماند که من یاد نگرفته باشم و آن را ننوشته باشم.

به رسول خدا(ص) گفتم: ترس از فراموشی در آینده را دارم! ایشان فرمود: از هیچ نوع فراموشی و جهلی برای تو نمی‌ترسم، چون که پروردگار عزّوجلّ به من خبر داده که دعایم را در حق تو و کسانی که شرکای تو هستند و بعد از تو خواهند آمد، اجابت فرموده است.

گفتم: یا رسول الله، شریکان من که بعد از من می‌آیند چه کسانی هستند؟ پیامبر(ص) فرمود: کسانی هستند که خدای عزّوجلّ آنان را هم‌مرتبه خودش و من قرار داده و درباره آنان فرموده است: «أطیعواْ اللّهَ وَ أطیعواْ الرَّسولَ وَ أُوْلِی الْأمْرِ مِنکُم»{خدا را اطاعت کنید و پیامبر و اولیای امر خود را [نیز] اطاعت کنید.}(نساء/59).

باز گفتم: یا رسول الله، ایشان چه کسانی هستند؟ پیامبر(ص) پاسخ داد: آن‌ها، جانشینان من هستند تا زمانی که بر سر حوض کوثر پیش من حاضر شوند. همه آن‌ها در عین هادی بودن، مهتدی هم هستند. هرکس ایشان را تنها بگذارد، ضرری به ایشان نمی‌رساند. آن‌ها همراه قرآن هستند و قرآن هم هماره با آنان. قرآن از ایشان جدا نمی‌شود و آنان هم از قرآن جدا نمی‌شوند. به واسطه ایشان است که به اُمّت من یاری داده می‌شود و باران بر آن‌ها می‌بارد و بلا از ایشان دفع می‌شود و دعاهایشان اجابت می‌شود.

باز پرسیدم: یا رسول الله، نامشان را برایم بگویید. ایشان فرمود: این فرزندم -دست بر سر حسن گذاشت-، بعد این فرزندم -و دست بر سر حسین گذاشت-، بعد کسی که نامش علی است و در زمان حیات تو به دنیا می‌آید. سلامم را به او برسان. و بعد از آن‌ها تا دوازده امام که کامل می‌شوند.

سلیم بن قیس خطاب به امیرالمؤمنین علیه‌السلام: پدر و مادرم فدایت شوند، نامشان را برایم بگویید.

آن حضرت، ایشان را یکی یکی نام برد و فرمود: ای برادر بنی‌هلال، به خدا قسم، مهدی اُمّت محمّد، که دنیا را پس از پر شدن از ظلم و ستم، پر از عدل و داد می‌کند، در بین ایشان است. به خدا قسم، می‌دانم چه کسانی میان رکن و مقام با او بیعت می‌کنند و نام پدران و قبیله‌های ایشان را هم می‌دانم!

متن عربی

عَنْ سُلَیمِ بْنِ قَیسٍ الْهِلَالِی: سَمِعْتُ عَلِیاً(ع)‏ یقُولُ مَا نَزَلَتْ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ(ص) آیةٌ مِنَ الْقُرْآنِ إِلَّا أَقْرَأَنِیهَا وَ أَمْلَاهَا عَلَیّ فَکتَبْتُهَا بِخَطِّی وَ عَلَّمَنِی تَأْوِیلَهَا وَ تَفْسِیرَهَا وَ نَاسِخَهَا وَ مَنْسُوخَهَا وَ مُحْکمَهَا وَ مُتَشَابِهَهَا وَ دَعَا اللَّهَ عزّوجلّ أَنْ یعَلِّمَنِی‏ فَهْمَهَا وَ حِفْظَهَا فَمَا نَسِیتُ آیةً مِنْ کتَابِ اللَّهِ عزّوجلّ وَ لَا عِلْماً أَمْلَاهُ عَلَی فَکتَبْتُهُ وَ مَا تَرَک شَیئاً عَلَّمَهُ اللَّهُ عزّوجلّ مِنْ حَلَالٍ وَ لَا حَرَامٍ وَ لَا أَمْرٍ وَ لَا نَهْی وَ مَا کانَ أَوْ یکونُ مِنْ طَاعَةٍ أَوْ مَعْصِیةٍ إِلَّا عَلَّمَنِیهِ وَ حَفِظْتُهُ‏ وَ لَمْ أَنْسَ مِنْهُ حَرْفاً وَاحِداً ثُمَّ وَضَعَ یدَهُ عَلَى صَدْرِی وَ دَعَا اللَّهَ تَبَارَک وَ تَعَالَى بِأَنْ یمْلَأَ قَلْبِی عِلْماً وَ فَهْماً وَ حِکمَةً وَ نُوراً وَ لَمْ أَنْسَ مِنْ ذَلِک شَیئاً وَ لَمْ یفُتْنِی مِنْ ذَلِک شَی‏ءٌ لَمْ أَکتُبْهُ فَقُلْتُ یا رَسُولَ اللَّهِ أَ تَخَوَّفُ عَلَی النِّسْیانَ فِیمَا بَعْدُ فَقَالَ(ص) لَسْتُ أَتَخَوَّفُ عَلَیک نِسْیاناً وَ لَا جَهْلًا وَ قَدْ أَخْبَرَنِی رَبِّی عزّوجلّ أَنَّهُ قَدِ اسْتَجَابَ لِی فِیک وَ فِی شُرَکائِک‏ الَّذِینَ یکونُونَ مِنْ بَعْدِک فَقُلْتُ یا رَسُولَ اللَّهِ وَ مَنْ شُرَکائِی مِنْ بَعْدِی قَالَ الَّذِینَ قَرَنَهُمُ اللَّهُ عزّوجلّ بِنَفْسِهِ وَ بِی فَقَالَ أَطِیعُوا اللَّهَ وَ أَطِیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکمْ‏ فَقُلْتُ یا رَسُولَ اللَّهِ وَ مَنْ هُمْ فَقَالَ الْأَوْصِیاءُ مِنِّی إِلَى أَنْ یرِدُوا عَلَیّ الْحَوْضَ کلُّهُمْ هَادٍ مُهْتَدٍ لَا یضُرُّهُمْ مَنْ خَذَلَهُمْ هُمْ مَعَ الْقُرْآنِ وَ الْقُرْآنُ مَعَهُمْ لَا یفَارِقُهُمْ وَ لَا یفَارِقُونَهُ فَبِهِمْ تُنْصَرُ أُمَّتِی وَ بِهِمْ یمْطَرُونَ وَ بِهِمْ یدْفَعُ عَنْهُمُ الْبَلَاءُ وَ بِهِمْ یسْتَجَابُ دُعَاؤُهُمْ فَقُلْتُ یا رَسُولَ اللَّهِ سَمِّهِمْ لِی فَقَالَ ابْنِی هَذَا وَ وَضَعَ یدَهُ عَلَى رَأْسِ الْحَسَنِ ثُمَّ ابْنِی هَذَا وَ وَضَعَ یدَهُ عَلَى رَأْسِ الْحُسَینِ ثُمَّ ابْنٌ لَهُ یقَالُ لَهُ عَلِی سَیولَدُ فِی حَیاتِک فَأَقْرِئْهُ مِنِّی السَّلَامَ ثُمَّ تُکمِّلُهُ اثْنَی عَشَرَ إِمَاماً فَقُلْتُ بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی فَسَمِّهِمْ لِی فَسَمَّاهُمْ رَجُلًا رَجُلًا فَقَالَ فِیهِمْ وَ اللَّهِ یا أَخَا بَنِی هِلَالٍ مَهْدِی أُمَّةِ مُحَمَّدٍ الَّذِی یمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا کمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً وَ اللَّهِ إِنِّی لَأَعْرِفُ مَنْ یبَایعُهُ بَینَ الرُّکنِ وَ الْمَقَامِ وَ أَعْرِفُ أَسْمَاءَ آبَائِهِمْ وَ قَبَائِلِهِمْ‏.

منابع
image_pdf
بحارالانوار/75/256/36
کمال الدین/284/1
0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x

دسترسی سریع

دسته بندی روایات