ابن مسعود: پیش رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله رفتم و سلام کردم و گفتم: یا رسول الله، حق را به من نشان بدهید به طوری که واضح باشد و بتوان آن را دید. فرمود: ای پسر مسعود، وارد اتاق شو و ببین چه می‌بینی!

وارد اتاق شدم و علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام را دیدم که در حال رکوع و سجود بود به‌طوری که در رکوع و سجود متواضع بود و می‌گفت: خدایا، تو را به حق پیامبرت قسم می‌دهم که از گناه شیعیان گناهکار من بگذری!

وقتی از اتاق بیرون آمدم تا به پیامبر(ص) بگویم که چه دیده‌ام، او را هم دیدم که متواضعانه در حال رکوع و سجود بود و می‌فرمود: خدایا، تو را به حق علی، ولیّ خودت، قسم می‌دهم که از گناه اُمّت من بگذری.

با دیدن این صحنه، ترس من را گرفت. پیامبر(ص) هم نمازش را کوتاه کرد و به من فرمود: ابن مسعود، مبادا بعد از ایمان کافر شوی! عرض کردم: به جان خودت قسم، یا رسول الله، که این طور نیست! وقتی به علی علیه‌السلام نگاه کردم، دیدم خدا را به مقام و منزلت شما قسم می‌دهد و وقتی شما را نگاه کردم، دیدم خدا را به مقام و منزلت علی علیه‌السلام قسم می‌دهید. این است که الآن نمی‌دانم کدام یک از شما در پیشگاه خدا مقام و منزلتی بالاتر دارد!

پیامبر(ص) فرمود: ابن مسعود! خداوند من و علی(ع) و حسن(ع) و حسین(ع) را از نور پاک و مقدسش آفرید. وقتی  اراده کرد که آفریده‌ها را بیافریند، نور من را شکافت و از آن، آسمان‌ها و زمین را آفرید، در نتیجه، به خدا قسم که منزلت من از آسمان‌ها و زمین بالاتر است. و نور علی(ع) را شکافت و از آن عرش و کرسی را آفرید. به خدا قسم که علی ارجمندتر از عرش و کرسی است. و نور حسن(ع) را شکافت و از آن حوریان و فرشتگان را آفرید. به خدا قسم که حسن(ع) از حوریان و فرشتگان ارجمندتر است. و نور حسین(ع) را شکافت و از آن لوح و قلم را آفرید. به خدا قسم که حسین(ع) از لوح و قلم ارجمندتر است. از این جا به بعد بود که مشارق و مغارب عالم، تاریک شد. فرشتگان گفتند: ای خدا و ای سرور ما، تو را به حق اشباحی که آفریده‌ای قسم می‌دهیم که ما را از این تاریکی نجات بده. در این هنگام، خدا کلامی دیگر فرمود و از آن روحی آفرید و نور آن روح را حمل کرد و فاطمه زهرا(س) را خلق کرد و او را در مقابل عرش قرار داد. مشارق و مغارب عالم به نور او روشن شد و به همین دلیل«زهراء» نامیده شد.

ای پسر مسعود، وقتی قیامت به پا شود، خدای عزّوجل به من و علی(ع) می‌گوید: هر که را دوست دارید وارد بهشت کنید و با هر که دشمن هستید به جهنم بیاندازید. دلیل این موضوع، آیه «ألْقیا فی جَهَنَّمَ کُلَّ کَفّارٍ عَنید»{هر بی‌دین لج‌بازی را داخل جهنم پرتاب کنید}(ق/24) است.

عرض کردم: یا رسول الله، «کَفّارٍ عَنید» کیست؟ فرمود: «کفّار» کسی است که به نبوّت من کافر باشد و «عنید» کسی است که با علی بن ابی‌طالب(ع) دشمن باشد.

متن عربی

تأویل الآیات الظاهرة: وَ رُوِیَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَی رَسُولِ اللَّهِ صلی‌الله‌علیه‌وآله فَسَلَّمْتُ وَ قُلْتُ یَا رَسُولَ اللَّهِ أَرِنِی الْحَقَّ أَنْظُرْ إِلَیْهِ بَیَاناً فَقَالَ یَا ابْنَ مَسْعُودٍ لِجِ الْمِخْدَعَ فَانْظُرْ مَا ذَا تَرَی قَالَ فَدَخَلْتُ فَإِذَا عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ علیهما السّلام رَاکِعاً وَ سَاجِداً وَ هُوَ یَخْشَعُ فِی رُکُوعِهِ وَ سُجُودِهِ وَ یَقُولُ- اللَّهُمَّ بِحَقِّ نَبِیِّکَ مُحَمَّدٍ إِلَّا مَا غَفَرْتَ لِلْمُذْنِبِینَ مِنْ شِیعَتِی فَخَرَجْتُ لِأُخْبِرَ رَسُولَ اللَّهِ صلی‌الله‌علیه‌وآله بِذَلِکَ فَوَجَدْتُهُ رَاکِعاً وَ سَاجِداً وَ هُوَ یَخْشَعُ فِی رُکُوعِهِ وَ سُجُودِهِ وَ یَقُولُ- اللَّهُمَّ بِحَقِّ عَلِیٍّ وَلِیِّکَ إِلَّا مَا غَفَرْتَ لِلْمُذْنِبِینَ مِنْ أُمَّتِی فَأَخَذَنِی الْهَلَعُ فَأَوْجَزَ صلی‌الله‌علیه‌وآله فِی صَلَاتِهِ وَ قَالَ یَا ابْنَ مَسْعُودٍ أَ کُفْراً بَعْدَ إِیمَانٍ فَقُلْتُ لَا وَ عَیْشِکَ یَا رَسُولَ اللَّهِ غَیْرَ أَنِّی نَظَرْتُ إِلَی عَلِیٍّ وَ هُوَ یَسْأَلُ اللَّهَ تَعَالَی بِجَاهِکَ وَ نَظَرْتُ إِلَیْکَ وَ أَنْتَ تَسْأَلُ اللَّهَ تَعَالَی بِجَاهِهِ فَلَا أَعْلَمُ أَیُّکُمَا أَوْجَهُ عِنْدَ اللَّهِ تَعَالَی مِنَ الْآخَرِ فَقَالَ یَا ابْنَ مَسْعُودٍ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَی خَلَقَنِی وَ خَلَقَ عَلِیّاً وَ الْحَسَنَ وَ الْحُسَیْنَ مِنْ نُورِ قُدْسِهِ فَلَمَّا أَرَادَ أَنْ یُنْشِئَ خَلْقَهُ فَتَقَ نُورِی وَ خَلَقَ مِنْهُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ وَ أَنَا وَ اللَّهِ أَجَلُّ مِنَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ وَ فَتَقَ نُورَ عَلِیٍّ وَ خَلَقَ مِنْهُ الْعَرْشَ وَ الْکُرْسِیَّ وَ عَلِیٌّ وَ اللَّهِ أَجَلُّ مِنَ الْعَرْشِ وَ الْکُرْسِیِّ وَ فَتَقَ نُورَ الْحَسَنِ وَ خَلَقَ مِنْهُ الْحُورَ الْعِینَ وَ الْمَلَائِکَةَ وَ الْحَسَنُ وَ اللَّهِ أَجَلُّ مِنَ الْحُورِ الْعِینِ وَ الْمَلَائِکَةِ وَ فَتَقَ نُورَ الْحُسَیْنِ وَ خَلَقَ مِنْهُ اللَّوْحَ وَ الْقَلَمَ وَ الْحُسَیْنُ وَ اللَّهِ أَجَلُّ مِنَ اللَّوْحِ وَ الْقَلَمِ فَعِنْدَ ذَلِکَ أَظْلَمَتِ الْمَشَارِقُ وَ الْمَغَارِبُ فَضَجَّتِ الْمَلَائِکَةُ وَ نَادَتْ إِلَهَنَا وَ سَیِّدَنَا بِحَقِّ الْأَشْبَاحِ الَّتِی خَلَقْتَهَا إِلَّا مَا فَرَّجْتَ عَنَّا هَذِهِ الظُّلْمَةَ فَعِنْدَ ذَلِکَ تَکَلَّمَ اللَّهُ بِکَلِمَةٍ أُخْرَی فَخَلَقَ مِنْهَا رُوحاً فَاحْتَمَلَ النُّورُ الرُّوحَ فَخَلَقَ مِنْهُ الزَّهْرَاءَ فَاطِمَةَ فَأَقَامَهَا أَمَامَ الْعَرْشِ فَأَزْهَرَتِ الْمَشَارِقُ وَ الْمَغَارِبُ فَلِأَجْلِ ذَلِکَ سُمِّیَتِ الزَّهْرَاءَ یَا ابْنَ مَسْعُودٍ إِذَا کَانَ یَوْمُ الْقِیَامَةِ یَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لِی وَ لِعَلِیٍ أَدْخِلَا الْجَنَّةَ مَنْ أَحْبَبْتُمَا وَ أَلْقِیَا فِی النَّارِ مَنْ أَبْغَضْتُمَا وَ الدَّلِیلُ عَلَی ذَلِکَ قَوْلُهُ تَعَالَی أَلْقِیا فِی جَهَنَّمَ کُلَّ کَفَّارٍ عَنِیدٍ فَقُلْتُ یَا رَسُولَ اللَّهِ مَنِ الْکَفَّارُ الْعَنِیدُ قَالَ الْکَفَّارُ مَنْ کَفَرَ بِنُبُوَّتِی وَ الْعَنِیدُ مَنْ عَانَدَ عَلِیَّ بْنَ أَبِی طَالِبٍ.

منابع
image_pdf
بحارالانوار/24/73/36
تأویل الآیات الظاهرة/591
0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x

دسترسی سریع

دسته بندی روایات