جابر بن عبدالله انصاری: در محضر رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نشسته بودیم که علی علیهالسلام آمد. رسول خدا(ص) به او نگاه کرد و فرمود: شکر خدایی که شریک ندارد! عرض کردیم: درست است یا رسول الله، شکر خدایی که شریک ندارد، ولی تصوّر میکنیم شما چون از چیزی متعجّب شدهاید، این جمله را گفتید. ایشان فرمود: بله، وقتی علی علیهالسلام را در حال آمدن دیدم، به یاد حرفی افتادم که دوستم جبرئیل به من گفت.
من از خدا خواسته بودم که اُمّت بر او اجماع کنند، اما حضرت حق اراده کرد که این اُمّت را به وسیله همدیگر امتحان کند تا خوب و بد از هم شناخته شوند و در این مورد آیات «الم * أحَسِبَ النّاسُ أن یُتْرَکواْ أن یَقولواْ آمَنّا وَ هُمْ لا یُفْتَنونَ * وَ لَقَدْ فَتَنَّا الَّذینَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَیَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذینَ صَدَقواْ وَ لَیَعْلَمَنَّ الْکاذِبین»{الف، لام، میم. آیا مردم فکر میکنند که تا گفتند ایمان آوردیم، رها میشوند و امتحان نمیشوند؟ ما کسانی را که قبل از آنان بودند امتحان کردیم؛ باید علم خدا درباره کسانی که راست میگویند و کسانی که دروغ میگویند تحقق یابد}(عنکبوت/1-3) را بر من نازل کرد. ولی به جای خواسته من، هفت ویژگی به او داد و به من گفت: ای محمّد، اینها را به او مژده بده:
عیب تو را میپوشاند(1). دِین تو را ادا خواهد کرد. وعدههایت را عملی میکند. بر سر حوض کوثر همراه تو خواهد بود. تکیهگاه تو در روز قیامت خواهد بود. هرگز ایمانش به کفر مبدّل نخواهد شد و بعد از پاکدامنی به زنا آلوده نخواهد شد. شدت و قاطعیت در اسلام دارد. در اسلام آوردن قدمت دارد. به کلام خدا علم دارد. فقه و دانایی در دین خدا، دامادی و نسبت خانوادگی با تو، فریادرسی در جنگ، بخشش و سخاوت، امر به معروف و نهی از منکر، دوستی با دوستان و دشمنی با دشمنان من از ویژگیهای اوست.
پ.ن(1): یعنی غسل و تجهیز تو را انجام خواهد داد.